Dragobete – mai mult decat Valentine’s Day autohton

Sarbatoarea de Dragobete este mai mult decat Valentine’s Day autohton

Comparatia dintre cele doua sarbatori este mai mult decat justa deoarece ambele se refera la celebrarea iubirii si dragostei, insa exista cateva diferente majore.

Valentine’s Day este o sarbatoare despre care multi spun ca este “comerciala” sau “falsa”. Nimic mai neadeavarat pentru simplul concept al ceea ce fondatorul numea in limba proprie “cultural apropriation” – termen ce se refera la contactele din ce in ce mai semnificative dintre culturi.

Desigur ca exista grupuri si subgrupuri ce vor fi pro sau contra acestei miscari, dar atat Dragobetele cat si Valentine’s Day sunt expresii diferite ale acelorasi sarbatori.

cadouri de nunta

Semnificatia de Dragobete

Dragobetele este un duh poznas si capricios caruia trebuie sa ii castigi bunavointa. Fiind vorba despre sarbatoarea dragostei, ziua de 24 februarie e o traditie foarte veche ce se mentine inca in unele zone autohtone. Unul din obiceiurile magice populare sustine ca aceasta sarbatoare are semnificatia si de renastere a lumii.

Menirea Dragobetelui este de a gasi si saruta chiar si pe fetele care nu sunt frumoase. De aceea, Dragobetele, este intampinat cu flori in fiecare an si exista anumite reguli pentru a invita duhul in casa.

De exemplu, in aceasta zi este interzis sa muncesti sau sa faci curat in casa si nu trebuie sa fie sacrificate animale. Alte traditii spun ca este ziua in care trebuie sa vorbesti cu cel de care te-ai indragostit macar o data pentru ca asa va deveni mai interesat de misterul tau.
Dragobete – mai mult decat Valentine’s Day autohton.

Cadouri pentru cei dragi tie de ziua lor de nastere sau onomastica

Din Vest, in Romania si din sat in oras

Trebuie recunoscut faptul ca celebrarea Valentine’s Day a devenit din ce in ce mai populara in Vest si, cu timpul, si in Romania. Aceasta juxtapozitie culturala a facut ca si sarbatoarea similara romaneasca sa parcurga traseul de la sat la oras.

Exista un anumit parcurs foarte diferit al acestor sarbatori: din punct de vedere social una a facut-o pe cealalta sa reintre in atentia publicului larg, insa Dragobetele este o traditie veche de cateva sute de ani.

cesti-cafea-triunghiulare-klimt
Cesti de cafea triunghiulare Klimt, portelan fin in cutie de cadou eleganta in forma de inimioara pentru cuplu si miri din colectia Gustave Klimt.

Cadouri de Dragobete

In aceasta zi florile sunt cele mai reusite cadouri pentru ca simbolizeaza renasterea naturii odata cu venirea primaverii, dar si feminitatea. Ziua de 24 februarie este un prilej foarte bun pentru a-ti intari devotamentul pentru jumatatea ta cu ajutorul unui cadou.

Chiar daca semnificatia din mosi stramosi a acestei sarbatori e un pic diferita de conotatia pe care a capatat-o in zilele noastre, poti adauga putina traditie in darurile pe care le faci persoanei iubite.

Iata cateva idei de cadouri pe care le poti face persoanei iubite cu aceasta ocazie:

Album inimioara rama I Do cadou de nunta si cununie
Album inimioara rama I Do cadou de nunta si cununie

 

Cani pentru cuplu Kiss Gustave Klimt
Cani pentru cuplu decorate dupa pictura The Kiss semnata de pictorul austrica Gustave Klimt
Cani pentru cuplu gorgeous handsome
Cani pentru cuplu gorgeous handsome

Cani pentru miri, cadou cupluPotcoava caseta inimioara pentru miri

Album foto de nunta placuta inimioara
Album foto de nunta placuta inimioara
rama inimioare rama de cuplu, cadou de nunta
Rama foto dubla in forma de inimioare argintate pentru cuplu si miri

Tu cum vei celebra Dragobetele?

Lasă un răspuns

Te pot ajuta?